След успеха на спускаемия апарат Ingenuity Mars, НАСА си постави за

...
След успеха на спускаемия апарат Ingenuity Mars, НАСА си постави за
Коментари Харесай

НАСА планира да изследва Марс с помощта на огромен самолет СНИМКА

След триумфа на спускаемия уред Ingenuity Mars, НАСА си сложи за цел да употребява доста по-голямо транспортно средство за проучване на Марс.

Американската галактическа организация показа единствена по рода си футуристична идея за аероплан със слънчева сила, който може да лети на голяма височина и по едно и също време да излетява и каца на повърхността на Марс отвесно. Новият аероплан, препоръчан от компанията Coflow Jet, се назовава Mars Aerial and Ground Intelligent Explorer (MAGGIE) и НАСА избра този план като евентуална технология за по-нататъшно внедряване, пише Interesting Engineering.

Според изказване на НАСА, захранваният със слънчева сила аероплан MAGGIE е планиран да лети в разредената атмосфера на Марс на огромни височини. В същото време той не се нуждае от специфична лента за политане и кацане, тъй като би трябвало да се издигне във въздуха и да кацне на повърхността на планетата отвесно.

По-специално, възнамерява се този аероплан да лети на височина от 1000 метра и в това време да може да покрие 179 км за съвсем 8 марсиански дни с едно зареждане на батерията. Учените считат, че за 1 марсианска година самолетът ще може да измине повече от 16 хиляди км по време на своите проучвания на Червената планета със скорост от към 0,25 Маха (1 Мах е скоростта на звука или 1224 км/ч).



Снимка: NASA

Според предварителните проекти на НАСА, MAGGIE ще може да организира минимум три огромни атмосферни и геофизични изследвания на планетата на Марс. С помощта на самолета учените желаят да разрешат мистерии, свързани с марсианската геофизика, атмосферната химия и капацитета на планетата да поддържа минал или сегашен живот. Тези данни ще оказват помощ за по-доброто схващане на другите феномени на Марс и като цяло ще подобрят разбирането за природата на планетата.

Учени от НАСА считат, че сполучлива проява на тази технология на Марс може да отвори нови благоприятни условия за основаването на галактически кораби за проучване на други светове на Слънчевата система.

Но към този момент създаването на този аероплан изисква нови софтуерни решения и все пак НАСА приема този план Coflow Jet като евентуална технология, която ще бъде внедрена в бъдеще.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР